jane

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cítime, že relaxujeme?

 

Cítime, že relaxujeme?

 

 Po náročnom dni máme chuť si povedať „ Sadnem si, dám si niečo dobré a budem relaxovať“. Táto myšlienka je správna, ale ...

Cítime, že relaxujeme?

 Vnútorná rovnováha je narušená. Náladovosť, bolesti hlavy  a podobné, nie príliš príjemné pocity sú na dennom poriadku? Dôvodom môže byť aj vzduch v miestnosti. Je horší, pretože je pod vplyvom vecí, ktoré sa tam nachádzajú. Intenzita svetla je nižšia ako vonku.

 Pravidelné chodenie na čerstvý vzduch spôsobí lepšie okysličovanie nášho organizmu. Pohyb v každom ročnom období je veľmi hodnotný. Ak ste príliš unavený môžete odpočívať na balkóne , alebo mať minimálne otvorené okná. Vyčerpaný organizmus musí pri práci vynakladať dvojnásobnú silu, ale výsledok je polovičný.

 Pri kráčaní je zapojená  polovica kostrových svalov. Od začiatku šesťdesiatich rokov obmedzovanie chôdze patrí k hlavným príčinám nápadného vzostupu počtu zlomenín kostí - osteoporóza . Prechádzky sú výborným prostriedkom ako predchádzať  rizikám infarktu myokardu, diabetes, obezity a k zlepšeniu duševného zdravia.

 Schopnosť vzpriamenej chôdze bola jedným z najvyznamnejších evolučných zlomov: uvolnila ruky k zhotovovaniu nástrojov a tým otvorila cestu k vývoju inteligencie, dôležitého faktoru adaptácie a prežitia druhu. V tomto zmysle sme sa stali ľuďmi, pretože sme sa naučili chodiť.Chôdza zostala hlavným prostriedkom k prekonávaniu vzdialeností po väčšinu histórie.

 Od detského veku dochádza k zmenám v spôsobe života.  Prvé kroky dieťaťa sú v rodine udalosťou a pre dieťa začiatkom „cesty k nezávislosti“. Dalo by sa očakávať, že denná vzdialenosť jeho „cestovania“ sa bude trvalo zväčšovať a v dospelom veku dosiahne vysokých hodnôt. Opak je pravdou. Prieskum v Británii ukázal, že od 5 rokov človek prejde za deň v priemere 1000 metrov. Najstarší občania ešte menej. Len v jedinej vekovej skupine je patrný nárast : mládež medzi 16-19 rokov prejde priemerne okolo 1800 metrov za deň.

 Fínsky vedci sledovali  devätnásť rokov zdravotný stav viac ako 47 000 ľudí vo veku medzi 25 až 64 rokov a zmeny ku ktorým dospeli v ich priebehu.  Zistili, že tí ktorí obmedzili používanie áut a denne po dobu najmenej 30 minút dochádzali do práce po svojich, alebo  na bicykli, znížili riziko mozgovej mŕtvice približne o 14 percent.

Odporúčania sú jednoduché:

Do práce i z nej skusíme denne rýchlu chôdzu, skoro beh.

Namiesto jazdy vyťahom rýchlym krokom  alebo pomali, podľa telesnej kondície vyjdeme po schodoch.

Intenzívnej  chôdzi  sa venujme aspoň 5 krát týždenne pol hodinu.

Pokiaľ si zvolíme slnečný deň na prechádzku dožičíme svojmu telu vitamín D. Je pre nás veľmi dôležitý. Upravuje hospodárenie s vápnikom.

Psychické a sociálne zdravie sa zlepší.

Medzi ľuďmi, ktorí sa prechádzajú sú rovné vzťahy. Narozdiel od cestovania autom, kde sa vodič sústredí na jazdu nie na pasažierov.

Počas chôdze, na čerstvom vzduchu sa  rieši akýkoľvek problém ľahšie ako doma v obývačke.

Pri ceste dopravnými prostriedkami sa naučme autorelaxacii. Uvedomením si jednotlivých častí tela je možné si uvolňovať svalové napätie a dosiahnúť tak duševnej pohody. Telesná kondícia ide ruka v ruke s psychickou. Doma je dobré na posteli alebo na koberci vypnúť telo aj mozok. Stačí päťminút -  zavrieme oči, volne dýchame a predstavujeme si, že ležíme na pláži pri mori, na zelenej lúke alebo v lese.

V tej chvíli všetok  stres a zhon počká a my si uvedomíme skutočnú hodnotu času.


zdravie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014